GRANDIS XXI. – Szakmai konzultáció – 2017. 10. 25

2017. október 25-én a SZÁMALK-SZALÉZI Szakgimnázium szervezésében került sor a GRANDIS XXI. projekt első hazai szakmai konzultációjára.

A szakmai konzultáció célja volt, hogy a magyar piacon elérhető, idősgondozásban lévő IKT eszközöket, alkalmazásokat megismerjük, továbbá, hogy a fejlesztőkkel, gyártókkal, szakértőkkel a jövőbeni együttműködést megalapozzuk. A szakmai nap résztvevői nagyon sokféle területről érkeztek. Az előadók a távgondozásban ajánlott, vagy már meglévő fejlesztéseket, alkalmazásokat mutatták be. A további meghívottak elsősorban az egészségügyi és szociális gondozásban dolgozók és a szakemberképzésben oktatók voltak.

A szakmai nap keretében a résztvevők megismerhették a GRANDIS XXI. projektet, annak legfontosabb céljait és feladatait. Bemutattuk továbbá a projekt első ciklusában elkészült felmérések eredményeit, így az idősebb korosztály ismereteit és nyitottságát az új IKT eszközökkel kapcsolatban, továbbá a 65-85 évesek IKT használati szokásait. A másik felmérés az egészségügyi és szociális szakmacsoportban oktatók véleményét összegezte az IKT eszközök használatáról, a jelenleg oktatott tematikáról és tananyagról, továbbá a közeli jövőben szükséges képzéskorszerűsítésről.

A GRADIS XXI. projekt bemutatása, a témában elkészült hazai tanulmány és a felmérések adatainak és tanulságainak ismertetése után az eszközök, lehetőségek konkrét gyakorlati alkalmazásának bemutatása következett az alábbi előadások és bemutatók keretében:

  • A távfelügyelet és a magyar piacon elérhető, idősgondozásban alkalmazott IKT eszközök, alkalmazásokról tájékoztatott bennünket Nonn György (G4S Zrt. )
  • Az egészségfigyelő óra és alkalmazási tapasztalatairól Jakab Attila a Medical Evolution Kft. ügyvezetője tartott bemutatót.
  • Telemedicina Oktatóközpont által alkalmazott fejlesztési irányokról, jövőbeli lehetőségek digitális eszközök alkalmazásáról az idősgondozásban Szanyiné Forczek Erzsébet Ph.D tudományos munkatárs vezetett be bennünket.
  • Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) lehetőségeiről és az egészségügyet érintő változásokról Puskás Zsolt Péter, EESZT fejlesztő szakértő tartott előadást.

A program kerekasztal beszélgetéssel zárult, melynek során kérdések megvitatására került sor, és a jövőről gondolkodtunk közösen. Megbeszéltük továbbá a Grandis XXI. projekt gyakorlatorientált, modulrendszerű, kompetencia-alapú továbbképzési programját (tematika és tananyag), melynek kidolgozásához kértük a jelenlévők aktív szakmai együttműködését.

Úgy gondoljuk, hogy segítettük konzultációnkkal az IKT eszközök alkalmazásának fontosságára felhívni a figyelmet és lehetőséget teremtettünk a jövő idősgondozási feladataira felkészítő pedagógusok, idősgondozásban aktív szociális gondozók, és szociális területen működő intézmények képviselőinek abban, hogy egy párbeszéd elkezdődjön, és fejlesztők együttműködésével folytatódjon.

A rendezvény során elhangzott prezentációk megtekinthetőek az alábbi linkeken: